GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Michal Hlaváč | 19. Ledna 2024

Provozovatelé digitálních platforem zaspali. Za neodevzdání reportu do konce ledna jim hrozí vysoké pokuty

Sdílet článek:

V minulém roce jsme se snažili upozornit na novou oznamovací povinnost digitálních platforem (známá především pod pojmem DAC 7). Internetové platformy, jichž se to týká musí do 31. ledna 2024 podat Specializovanému finančnímu úřadu ČR v požadovaném elektronickém formátu report obsahující informace o prodejcích včetně výše příjmů, které na jejich internetové platformě utržili. 

Finanční správa údajně v tuto chvíli registruje velké množství dotazů a telefonátů ohledně této nové povinnosti. Údajně se spousta internetových platforem dosud ani neohlásila, ačkoli ohlášení (obdoba registrace) mělo být podáno již na začátku roku 2023, případně po zahájení oznamovaných činností.

Opětovně si dovolujeme podotknout, že záběr okruhu činností, na které se DAC 7 vztahuje je poměrně široký:

  • poskytnutí nemovité věci,
  • poskytnutí dopravního prostředku,
  • osobní služba (zejména v této oblasti může být záběr velmi široký a nejasný),
  • prodej zboží.

 

Pokud tedy provozujete internetovou platformu a nejste si jisti, zda by se na vás nová povinnost mohla vztahovat, doporučovali bychom provést rychlou analýzu vašeho obchodního modelu. V případě nesplnění povinností může ve vztahu k DAC 7 správce daně uložit pokutu až do 1 500 000 Kč. Ačkoli nepředpokládáme, že by takto vysoké pokuty správce daně měl ukládat při prvním oznamovaném období, jistě by bylo vhodné předejít případným nepříjemnostem.

Bližší informace k DAC 7 naleznete zde.

Naši specialisté v posledních dnech řeší časté dotazy našich klientů, a tak jsou plně připraveni vám poskytnout potřebné informace. Neváhejte se tedy obrátit na naše kolegy Michala Hlaváče nebo Petra Němce.