GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 23. Května 2014

Jak dopadla analýza „kontrolných výkazů DPH“ na Slovensku?

Sdílet článek:

Od ledna 2014 mají plátci DPH na Slovensku povinnost podávat „kontrolný výkaz DPH. Jakých plátců se tato povinnost týká a v jaké formě mají podávat „kontrolný výkaz DPH “ bylo popsáno v prvním  čísle našeho newsletteru.

Dle informace uveřejněné v deníku SME „kontrolné výkazy DPH“ podané za leden tohoto roku  upozornili na tisíce podezřelých transakcí. Vedoucí slovenské finanční správy František Imrecze sdělil, že nyní lze poprvé velmi přesně zjistit, kde v řetězci nesouhlasí objem zaplacené daně anebo kde chybí celý odvod daně. V minulosti systém prověřování subjektů v řetězci trval až několik měsíců, než bylo zjištěno, kdo v řetězci daň neodvedl.

Z informací získaných po zpracování lednových „kontrolných výkazů DPH“ bylo zjištěno 14 milionů různých transakcí s DPH a daňový úředníci z nich označili jako rizikové asi 1,7 milionu. Obzvlášť je přitom zajímá 39 tisíc nejrizikovějších v celkové částce 35 milionů EUR.

Systém daňové správy na základě údajů z výkazů automaticky vygeneroval 108 nových schémat karuselových podvodů. Jedná se o řetězce složené ze 3 až 30 různých podnikatelských subjektů. Celkem jich bude prověřeno kolem 800.

Ze statistik lze údajně vyčíst i fakt, že si některé skupiny nový systém testovaly. Nešlo o velké sumy peněz, ale struktura řetězců byla velmi složitá.

K údajům získaných ze statistik „kontrolných výkazů DPH“se také vyjádřil prezident slovenského policejního sboru Tibor Gašpar, který prohlásil, že jim údaje z výkazů výrazně zkrátili čas, který potřebovali k zajištění důkazů ke vznesení obvinění. Potvrdil to i výsledek práce policie, která za 1. čtvrtletí roku 2014 obvinila 76 osob z daňové trestné činnosti spojené s podvody s DPH, z nichž 51 bylo členy deseti organizovaných skupin, a zabránila tak vrácení 4,2 milionu EUR na nadměrných odpočtech DPH.

V průběhu tohoto roku se také uvažuje o zpřísnění trestní sazby za daňovou trestnou činnost od 10 do 15 let. Dosud platí trestní sazba od 7 do 12 let odnětí svobody za nejzávažnější daňové delikty

Pozitivní zprávou je, že má být schválena možnost vrátit prověřenou část nadměrného odpočtu DPH ještě před ukončením daňové kontroly. Vedoucí daňové správy také slibuje adresnější kontroly, což by mělo mít pozitivní dopad na poctivé plátce DPH.

Níže jsou uvedeny příklady, jak vypadají struktury karuselových podvodů podle získaných údajů z „kontrolných výkazů DPH“:

 

 

V případě jakýchkoliv dotazů na téma „kontrolných výkazů“ na Slovensku jsme vám k dispozici ke konzultacím.

Dagmar Hadrabová

Ingrid Cicáková