GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 22. Dubna 2024

Zombie firem je údajně už kolem 100 tisíc. Pro statutární orgán přitom představují tikající bombu

Sdílet článek:

Z neoficiálních výzkumů vyplývá, že každá pátá firma v ČR je mrtvá. Tedy že nevykonává žádnou činnost, protože ji podnikatel jednoduše odstavil a dál se o ni nestará. Přesto jsou takové firmy stále evidované v obchodním rejstříku.

Na první pohled může takové řešení vypadat pohodlně. Společnost přestane plnit svůj účel, tak ji podnikatel ponechá jejímu osudu. Je to levné, rychlé a dělají to tak přece všichni. I mrtvá společnost ale musí plnit své zákonné povinnosti. Například zakládat účetní výkazy do sbírky listin obchodního rejstříku, podávat daňová přiznání apod.

Za to, že jsou všechny povinnosti splněny, odpovídá statutární orgán společnosti, který má ze zákona povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Pokud tak statutár nečiní, vystavuje se riziku vzniku občanskoprávní či dokonce trestněprávní odpovědnosti. Zombie firma je tedy pro něj časovanou hrozbou. A případné odpovědnosti se statutár rozhodně nezbaví argumentem, že společnost reálně žádnou činnost nevykonávala.

Co v takové situaci tedy dělat? Existují tři základní způsoby, jak situaci vyřešit.

Likvidace. Pokud nemá podnikatel pro společnost další využití, logicky se nabízí společnost poslat do likvidace. Je to nejčistší způsob, jak se se společností navždy důstojně rozloučit. Proces likvidace sice bude trvat zpravidla několik měsíců a bude zahrnovat celou řadu administrativních a účetních kroků, na jeho konci však společnost zmizí z obchodního rejstříku a podnikateli ubude starost.

Insolvence. Odstavená firma se může nacházet v úpadku. V takovém případě již není možné provést její likvidaci, ale je třeba podat insolvenční návrh. Pokud půjde vše dobře, společnost může být po skončení insolvenčního řízení vymazána z obchodního rejstříku. Insolvence však může být pro statutára nepříjemná – pokud porušoval své zákonné povinnosti, může ještě přijít na přetřes jeho odpovědnost.

Prodej firmy. Jednoznačně nejrychlejším řešením je společnost prodat. Samozřejmě za předpokladu, že o ni bude mít někdo zájem a nebudou v ní ukrytí nějací kostlivci. Pokud bude vše v pořádku, prodej vyřeší jedna smlouva.

Nechávat firmu odstavenou může vypadat jako nejjednodušší řešení. Dlouhou dobu se nemusí nic dít. Ale pak se objeví problém, který vás může hodně potrápit.

Pokud mu chcete předejít, neudržujte zombie firmu uměle při životě. Usnadníte si život.