GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Ivan Fučík | 19. Srpena 2013

Švarcsystém v druhé polovině roku 2013

Sdílet článek:

V měsíci červenci si inspekce práce opět došlápla na zaměstnavatele a vyměřila tak pokuty v řádu desítek milionů korun. Název švarcsystém vznikl podle benešovského podnikatele Miroslava Švarce, který v 90. letech 20. století vymyslel způsob, jak ušetřit na sociálním a zdravotním pojištění. Tento systém, který byl v roce 1992 zakázán, je možné definovat jako výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah.

Kromě jiného se inspekce práce striktně drží plánu kontrolních akcí na rok 2013, v němž se jedna část přímo týká kontrol výkonu závislé práce mimo pracovní poměr. V červenci bylo provedeno 4137 kontrol, kdy za prohřešky kam spadá i švarcsystém, bylo vybráno více než 24 milionů.

Kromě náhodných kontrol, při kterých inspekce kontroluje zaměstnavatele, přibývá rovněž kontrol na základě udání od zaměstnanců společnosti, případně od jejích konkurentů. Jen v červenci inspekce obdržela 665 podnětů, které se týkaly právě oblasti pracovně právní. V této oblasti je rovněž inspekce činná, jelikož sama na stránkách úřadu vybízí, aby ji lidé tyto podněty elektronicky zasílali.