GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Ivan Fučík | 16. Září 2013

Senát zamítl doprovodné daňové zákony k novému občanskému zákoníku

Sdílet článek:

Dne 12. 9. 2013 senát zamítl doprovodné daňové legislativy související s novým občanským zákoníkem platným k 1. 1. 2014, čímž dochází ke značnému zkomplikování situace jak pro podnikatele a občany, tak i státní správu, jelikož navrhovaná novela daňových zákonů obsahuje zcela zásadní rozsah změn.  U samotné daně z příjmů jde o téměř devět set novelizačních bodů. Zákon se nyní vrací do rozpuštěné sněmovny a do konce roku už se nestihne projednat.

Jako první je možné zmínit novelu, kdy mělo dojít k přesunu daně darovací a dědické pod daně z příjmů. Zamítnutí senátu fakticky znamená zásadní přepracování současného zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Toto rozhodně není možné kvalitně provést v řádu několika dní.

Pokud jde o otázku daně z převodu nemovitosti, dochází k zamítnutí zákona, který měl od roku 2014 přenést daňovou odpovědnost za daň z převodu nemovitosti z prodávajícího na kupujícího. Nový zákon také počítal s tím, že bude kupující od daně osvobozen v případě koupě prvního bytu nebo domu.

V neposlední řadě je možné zmínit zamítnutí sporného daňového osvobození dividend i zvýhodnění investičních fondů.