GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 20. Června 2017

Novela zákona o státní sociální podpoře

Sdílet článek:

Senát schválil novelu zákona o státní sociální podpoře, která přinese řadu změn. Pokud novelu zákona podepíše prezident, nabude účinnosti od 1. ledna 2018.

Mezi změny patří například výrazně rychlejší čerpání rodičovského příspěvku. Doposud měli rodiče možnost čerpat částku maximálně 11 500 korun měsíčně, nyní budou moci čerpat částku až ve výši 30ti násobku 70 % denního vyměřovacího základu, což by u pracujících rodin s vyššími příjmy mohlo nově vyšplhat až na 32 tisíc korun. Rodiče budou mít také možnost volby, v jaké výši a po jakou dobu příspěvek čerpat. Celkovou částku rodičovského příspěvku ve výši 220 tisíc korun bude možno vyčerpat za kratší dobu než doposud, např. u nejvyšší možné měsíční výše příspěvku již v šesti měsících, což umožní dřívější návrat do zaměstnání. Další změna rodičovského příspěvku se zavádí pro ty, kteří se neúčastní nemocenského pojištění (studenti, OSVČ, nezaměstnaní). Ti si budou moci zvolit čerpání rodičovského příspěvku až do výše 7 600 korun a zkrátit si tak dobu čekání na tři roky.

Další změnou bude zvýšení přídavků na děti a rozšíření okruhu rodin, které na ně budou mít nárok. Koeficient rozhodného příjmu se zvýší z 2,4 na 2,7 násobek životního minima a přídavky pro pracující rodiče nebo pro rodiče čerpající dávky nemocenského pojištění nebo podpory v nezaměstnanosti se zvýší na 800, 910 a 1 000 korun měsíčně podle věku dítěte. Rovněž dojde ke zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě o 150 korun měsíčně na 15 204 korun ročně.