GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 24. Listopadu 2017

Export roste navzdory ukončení intervencí

Sdílet článek:

Dle analýzy vlivu intervencí ČNB na český export a import, kterou vypracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci s Vysokou školou finanční a správní měly intervence (kurzový doping) ČNB na zahraniční obchod v čase klesající tendenci. Tím, že ČNB uměle udržovala kurz koruny, ovlivnila exporty zejména v prvním roce intervencí. V dalších dvou intervenčních letech míra exportu klesala.

V prvním roce intervencí (2014) došlo k nárůstu vývozů o 14,3 %. V následujících letech export spíše klesal a v posledním roce intervencí (2016) export vzrostl jen o 2,3 %. Za období intervencí (2014-2016) celkový export vzrostl o 25,2 %, v období před intervencemi (2011-2013) o 25,3 %.

Pokud srovnáme míru exportu po ukončení intervencí (za prvních 6 měsíců od ukončení kurzového dopingu), je růst míry vývozů dokonce vyšší a roste tempem 4,2 %, přestože koruna posílila až na 26 Kč za Euro. Ve stejném obdobím předchozího roku došlo k nárůstu exportu pouze o 2,4 % při výhodnějším kurzu 27 Kč za Euro.

Po ukončení intervencí zároveň došlo k navýšení importu. Od dubna do září 2017, kdy došlo k posílení koruny, dovozy rostly o 7 %. V minulém roce to bylo pouze o 0,5 %.

Je třeba si uvědomit, že kurz není jediným kritériem pro posouzení výsledků zahraničního obchodu. Z analýzy nicméně vyplývá, že se černé scénáře nenaplnily, a že kurzový doping měl na naše exporty a importy nižší vliv, než jaký se předpokládal. Dále se ukazuje, že naši exportéři mají výbornou kondici, a to zejména díky kvalitě produktů, vysoké úrovni technického zázemí a schopnosti přizpůsobit se mezinárodní poptávce.