GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Veronika Odrobinová | 25. Listopadu 2021

Pracovní právo: pozor na diskriminaci ve zkušební době

Sdílet článek:

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je obvykle bráno jako bezproblémová záležitost. Naši právní experti ale upozorňují, že i zde může dojít k diskriminaci zaměstnance zaměstnavatelem. Ukazuje to i nedávný rozsudek Nejvyššího soudu, který jako diskriminační označil propuštění lesní dělnice ve zkušební době z důvodu jejího těhotenství.

„Ve zkušební době standardně zaměstnavatel nemusí udávat žádné důvody k ukončení pracovní smlouvy. Důvod může být jakýkoliv, protože smyslem je vyzkoušení vzájemné spolupráce. I v takovém případě ale Nejvyšší soud došel k závěru, že může dojít k diskriminaci,“ říká Veronika Odrobinová z poradenské skupiny Grant Thornton.

V případě, který Nejvyšší soud řešil, lesní dělnice ústně informovala svého nadřízeného, že je těhotná a požádala ho o převedení na jinou práci. Zaměstnavatel jí ale sdělil, že žádnou jinou práci pro ni nemá, a v souladu s právními předpisy ji poslal na mimořádnou zdravotní prohlídku. Závodní lékař pak stanovil, že dlouhodobě pozbyla způsobilost k výkonu práce, protože jako lesní dělnice musí manipulovat s těžkými náklady a pracuje s chemikáliemi, které mohou mít vliv na vývoj plodu. Zaměstnavatel proto využil toho, že zaměstnankyně byla ještě ve zkušební době, a okamžitě s ní zrušil pracovní poměr s odůvodněním, že dlouhodobě pozbyla způsobilost k výkonu práce.

Soud nicméně rozhodl, že zrušení pracovního poměru je diskriminační a neplatné, protože jeho důvodem bylo právě těhotenství zaměstnankyně, o kterém zaměstnavatel věděl. V této situaci by bylo podle soudu možné se zaměstnankyní zrušit pracovní poměr pouze z jiných důvodů, než bylo její těhotenství.

„Zaměstnavatel se ocitl v nezáviděníhodné pozici, protože propuštění zaměstnankyně ve zkušební době v této situaci není správným řešením nikdy. S nadsázkou lze říct, že by bylo ideální o tom těhotenství nevědět. Pokud zaměstnavatel ale chce ve zkušební době ukončit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, musí mít jiný prokazatelný důvod, pro který pracovní poměr ukončí. Může to být například porušování pracovních povinností, neuspokojivé pracovní výsledky, případně jiná, podobná situace, která je zcela objektivně naprosto nediskriminačním důvodem pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době,“ uzavírá Veronika Odrobinová z poradenské skupiny Grant Thornton.