GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jiří Dvořák | 1. Června 2023

Přispět k realizaci smysluplných projektů se neomrzí, říká Jiří Dvořák

Sdílet článek:

V Modleticích byla slavnostně otevřena nová LNG stanice. Zkapalněný plyn tak mohou tahače natankovat už na sedmi místech v České republice. Grant Thornton v procesu realizace sehrál důležitou roli. „Zajišťovali jsme dotační servis čili vše od přípravy potřebných podkladů přes podání žádostí až po samotnou administraci čerpání finančních prostředků během realizace,“ vysvětluje Jiří Dvořák a dodává, že účast na podobných projektech si užívá nejen profesně.

"Vždycky je skvělé, když člověk vidí to konkrétní zhmotnění projektu, na kterém se několik let podílely stovky lidí," říká Dvořák. Výstavba plnící stanice v Modleticích byla spolufinancována Evropskou unií v rámci operačního programu Doprava. Ze stejného programu byla podpořena ještě stanice v Kozomíně. Jejich společným cílem je přispívat k dekarbonizaci dopravy. Zkapalněný zemní plyn představuje jednu z cest, která je v souladu s cíli ČR a EU v environmentální politice a která umožňuje plnit přísná emisní kritéria nákladní silniční dopravy. Další, ještě čistší fázi, do budoucna představuje přechod na bioLNG, tedy plyn pocházející například ze zbytků potravin a bioodpadu.  

Byť je LNG v oblasti nákladní silniční dopravy relativní novinkou, už dnes jezdí do Modletic naplnit nádrž 3 až 4 kamiony denně, prozradil na slavnostním otevření Martin Vohánka, CEO společnosti Eurowag. Ten na ekologičtější alternativu nafty sází i přes skutečnost, že je Evropská komise v kontextu plynu velmi striktní a dlouhodobě neplánuje podporu fosilních paliv. Vize přechodu na bioLNG však má potenciál plyn „vrátit do hry“.